Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Čapek, Karel - Válka s mloky

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Stručný obsah: Na jednom malém tichomořském ostrůvku objeví kapitán van Toch mloky. Zjistí, že se dají využít jako pracovní síla, a tak je zpočátku učí lovit perly, zabíjet žraloky a zacházet s nožem a zbraněmi. Posléze se rozvine celosvětový obchod s mloky v němž má prioritu největší mločí farma na světě obchodníka G. H. Bondyho. Dojde k přemnožení mloků a tím i ohrožení celého lidstva, neboť mloci potřebují k vylíhnutí mláďat mělčinu. Tak pod vedením Chiefa Salamandra vyhlásí lidem válku za více životního prostoru, tím je tedy myšleno rozbíjení pevnin na tisíce malých mělčin. V závěru se objevuje první mlok v Praze, ve Vltavě.
Hlavní postavy: kapitán van Toch - je lehkovážný, ziskuchtivý a vypočítavý G.H.Bondy - obchodník,podnikatel, který se jen honí za ziskem pan Povondra– prostý člověk, který si až pozdě uvědomuje, že problém mloků se týká i jeho samotného mloci – průměrní tvorové, zbavení lidských vlastností, snadno zmanipulovatelní, alegorie fašismu a diktátora.
Hlavní myšlenka díla: kritika a varování před fašismem a rasismem, kritika falešnosti a lživosti novin, reklamních sloganů, prázdných proslovů, obraz rozkladu společnosti z hlediska morálních hodnot, které nelze zpeněžit. Varování před zánikem lidské společnosti a kritika dobyvačné války.
Kompoziční prostředky: Děj se vyvíjí postupně, ze základního námětu s minimálním počtem postav (fantastický děj). Kniha se dělí na tři stylisticky odlišné části:
1.žánr dobrodružný, s prvky epiky, humoru a satiry
2.novinové výstřižky pana Povondry o násilí a rasismu
3.strohá zpráva o konfliktu
Využití publicistického stylu, fiktivních zpráv, referátů a expertiz. V díle je dále použit ve velké míře detail, např. pro výstřižky novin, zprávy a hypotézy. Celkově kniha vyznívá sarkastickým tónem, ironií, použita sarkastická alegorie

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT